SHARE

De første e-cigaretter, der kom på markedet for få år siden, bestod blot af et batteri og en glødetråd, og selv om det til nød kunne gå for at være en elektronisk dims, var der ikke meget gadget-effekt over den. De sidste par år er producenterne af e-cigaretter dog begyndt at skabe stadig mere avancerede modeller i håb om at vinde brugernes gunst, og de nye produkter er mildt sagt avancerede. Vi ser lidt nærmere på tendensen i denne artikel.

Baseret på enkle principper

Den oprindelige e-cigaret er baseret på uhyre enkle principper. Via en knap ledes strømmen fra det indbyggede batteri frem til en glødetråd, som er viklet om en væge. Vægen har adgang til løbende at suge e-væske fra en tank. Når glødetråden opvarmes, koger og fordamper e-væsken fra vægen, og kan så efterfølgende inhaleres af e-cigarettens ejermand.

Selve e-væsken består hovedsageligt af propylenglykol og vegetabilsk glycerin. De kemiske navne klinger måske lidt afskrækkende, men der er tale om helt almindelige stoffer, som i forvejen bruges i blandt andet fødevarer og medicin. Stofferne er med til at skabe den eftertragtede damp, som på mange måder minder om røgen fra afbrændt tobak. Der har været meget diskussion omkring, hvorvidt det er usundt at dampe, men de fleste er i dag enige om, at der ikke umiddelbart er påvist nogen sundhedsskadelige effekter. Til gengæld er der massiv evidens for, at røgen fra brændt tobak (og ikke mindst tilsætningsstofferne) er særdeles sundhedsskadelig. E-væsken indeholder desuden aromastoffer og typisk også nikotin.

Teknologien griber om sig

Kombinationen af (relativt kraftige) batterier og glødetråde er ikke helt ufarlig, og derfor blev det ret hurtigt almindeligt at indbygge forskellige elektroniske kredsløb til sikring modkortslutning, og senere også forskellige opladerkredsløb. Ret hurtigt blev det også standard at indbygge en form for batteriindikator, som for eksempel med en blinkende lysdiode kunne indikere, når det var tid at oplade batteriet.

Allerede her begyndte de små e-cigaretter at blive ganske avancerede, men det var kun den spæde start til et sandt teknologi-kapløb. Det næste oplagte skridt var at indbygge elektronisk regulering af den afsatte effekt, så mængden af damp kunne reguleres, og som en naturlig følge blev det også mere og mere almindeligt at indbygge et display, som kunne informere om status og de efterhånden adskillige indstillingsmuligheder.

Udviklingen er dog gået langt videre. I dag er det ikke ualmindeligt, at der eksempelvis løbende kan downloades ny firmware til e-cigaretten, der både byder på små spil, utallige indstillingsmuligheder og mulighed for at lave statistikker over brugen.

Vælg e-cigaret efter gadget-behov

Som det er tilfældet med alle former for gadgets, betaler du ekstra for funktionerne. Nogle funktioner er decideret nødvendige, andre er rare at ha’, mens nogle funktioner måske mest kan betegnes som rent lir. Som forbruger bestemmer du naturligvis selv, hvor avanceret, det skal være. Det er nemlig stadig muligt at få de helt simple modeller til næsten ingen penge, mens de helt avancerede let kan koste tusind kroner eller mere. Hele udviklingen kan ses på webshops med stort sortiment som for eksempel Elekcig.dk, som er Skandinaviens største forhandler af e-cigaretter og tilbehør. Denne webshop fører alle modeller fra de helt simple i hundredekroners-klassen og op til de mest avancerede modeller på markedet.

Ideelt til rygestop

Stadig flere bliver opmærksomme på rygningens skadelige effekter, og e-cigaretten har vist sig at være et udmærket redskab til rygestop, uanset om der er smarte funktioner eller ej. I modsætning til nikotin-tyggegummi og plastre giver e-cigaretten dig nemlig en oplevelse, der på mange måder minder om traditionel rygning. Er du ryger og gadgetafhængig, bør du måske se nærmere på sagen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here