SHARE

Elektronisk tobak – i daglig tale bare kaldet e-cigaretter for nemhedens skyld – har taget danskerne med storm de sidste par år, og det er der faktisk en ganske simpel grund til. Det er nemlig med afstand den mest effektive og simple måde at komme over et rygestop på, da den er nem at håndtere og forstå, og vigtigst af alt en hel del sundere end almindelig tobak.

Man kommer altså til at stå med et fornuftigt alternativ i hånden, hvis man gerne vil være ekstra opmærksom på hvad man udsætter sin krop for. Den er perfekt for tidligere rygere, for den ser nemlig ud – takket være et lille lys i enden – som en almindelig cigaret, da den ser ud som om den gløder når man tager et hiv. Så det er faktisk svært at se forskel på afstand, og det kan give en vis ro når man stille og roligt forsøger at arbejde sig væk fra afhængigheden. Hvis du vil vide mere og se hvilke varianter der findes, kan du klikke dig ind på www.elekcig.dk og se udvalget.

Hvordan er e-cigaretter lavet?

Forskellen på en e-cigaret og så en ganske almindelig en af slagsen er først og fremmest at den ikke indeholder tobak i den almindelige forstand. I stedet for dette har man lavet en anordning, som er fyldt med en helt bestemt slags væske, der via kemiske processer omdannes til damp, når man tager et hiv af den. Derfor er det stadig noget, som stadig skal ned og vende i lungerne, og det giver lige præcis den mængde nikotin som rygere mangler når de kvitter smøgerne. Til gengæld foregår det hele uden nogen af de sundhedsskadelige stoffer, som sædvanligvis hører med ved almindelig rygning.

Det betyder at de er lavet af plastik med et elektronisk kredsløb indeni, der kan omdanne den korrekte væske til dampe. Væsken ikke holder naturligvis ikke evigt, og det er op til ejeren selv at fylde ny væske på når den er tom. Der findes flere slags modeller og varianter, og på nogen skruer man simpelthen bare filteret af, hvor væsken sidder, og skifter det ud med et nyt. Så er man samtidig sikker på at doseringen er korrekt, og herudover er disse indrettet på en måde, så væsken ikke kan komme til at løbe ud i munden ved et uheld.

Hos enkelte e-cigaretter skal man selv sørge for at fylde ekstra væske på, og her bør man være opmærksom på om man får hældt den rette mængde på det rigtige sted. Man kan nemt komme til at hælde væsken forkert på, og det er derfor bedst at være på den sikre side og undersøge på forhånd præcis hvordan man skal gøre.

Hvorfor er e-cigaretter sundere end almindelige?

Det skal siges at som udgangspunkt er der ikke nogen endegyldig konklusion, der siger at e-cigaretter ikke er usunde. Man kan dog sige med sikkerhed, at de stoffer der normalt er skadelige for kroppen i en almindelig cigaret, ikke figurer i de elektroniske alternativer. Det betyder at skadelige stoffer som kan volde skade på lungerne og bronkierne, og heller ikke er gode for hverken knoglemarv og blod, ikke findes i e-cigaretterne. Tværtimod lader det til at mén og skader fra almindelig tobak på hud, tænder og tandkød kan blive udbedret til en vis grad, hvis man vælger at skifte over til de elektroniske cigaretter. Vær opmærksom på at det ikke betyder man har med et helbredende produkt at gøre – det viser bare at man slipper for mange af de usunde ting, således at kroppen selv kan begynde at komme sig. Derfor er e-cigaretterne et sundere alternativ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here